Hvorfor have sorggrupper i kirker?

Folkekirken har altid tilbudt støtte til efterladte. Sorggrupper er en blandt flere muligheder for at skabe et fællesskab, hvor efterladte kan dele deres oplevelser med andre i samme livssituation.

Præster har nær kontakt til mange mennesker, der mister en nærtstående. I 2013 blev der i folkekirken foretaget 43.310 kirkelige begravelser. Det svarer til, at ca. 83 procent af alle, der døde i Danmark, blev begravet eller bisat under medvirken af en præst i folkekirken.

Sorggrupper kan mindske følelsen af ensomhed og meningsløshed, som mange efterladte oplever og medvirke til at skabe livsmod og nye muligheder for at klare hverdagen uden afdøde.

Sorg skal bæres
Grundlaget for kirkens sorggrupper er, at sorg er en naturlig reaktion på tabet af en nærtstående. Sorg skal ikke behandles, men bæres sammen med de efterladte. De fleste klarer dette ved hjælp af familie og netværk.

I den forbindelse kan kirkens sorggrupper blive et støttende netværk, som kan hjælpe efterladte med at bære sorgen og den ændrede hverdag.

Kirkens sorggrupper er målrettet almindelig sorg og er ikke velegnet til såkaldt kompliceret sorg

Sagt om at fortælle sin historie

"Der var ligesindede, og vi kunne græde sammen, da vi først lærte hinanden at kende, og vi kunne grine sammen, og vi kunne hygge os sammen. Og vi har så fået et fantastisk godt forhold til hinanden."

- Flemming, 58, deltager i sorggruppe