Ældre, børn og pårørende
Når børn og unge mister

Når et barn mister en forælder, opleves livet ofte mindre trygt og forudsigeligt. Dødsfaldet kan vække følelser, som er fremmede for den unge. I tiden efter dødsfaldet oplever mange, at tiden står stille for dem, men bevæger sig videre for alle andre.

Hvert år mister ca. 2.000 børn under 18 år en mor eller en far. Det svarer til, at ca. 5 børn hver eneste dag mister en forælder. Der er i dag omkring 15.000 børn mellem 0-18 år, der har mistet en eller begge forældre.

Desuden dør hvert år cirka 350 børn under 18 år. Så mange børn oplever også at miste en bror, en søster, en fætter, en kusine, en god ven eller veninde.

Der findes enkelte tilbud for børn og unge i kirken. Samtidig er der et bredt netværk af sorggrupper for børn og unge, som strækker sig over hele landet.

Når børn mister. Et førstehjælpshæfte ved dødsfald (pdf) af sognepræst Lise Munk Petersen kan stærkt anbefales som en hjælp til familier med børn, der mister nære pårørende. Det forsøger at svare på nogle af de spørgsmål, der kan stilles ved et dødsfald og i de første dage derefter.

Man kan blandt andet læse om børnesorggrupper og børn og unges typiske oplevelser og reaktioner hos Kræftens Bekæmpelse og Børn, unge og sorg.

Foto: Jørgen Wolek