Når børn og unge mister
Video: Mindsk berøringsangst

Mange unge, der har mistet en forælder, mærker ofte en vis berøringsangst fra andre mennesker, som er usikre på, hvordan de skal gebærde sig over for de efterladte. En gruppe unge har derfor lavet en video, hvor de fortæller om deres situation.

Af Christian Riis Kistrup

Når børn og unge har mistet en forælder eller et andet nært familiemedlem, er det ofte svært for deres kammerater og andre i deres omgangskreds at forholde sig til den situation, de som efterladt befinder sig i.

Spørg: Hvordan har du det?
En gruppe teenagere, der har mistet, har i oktober 2014 lavet denne kampagnevideo sammen med Foreningen Børn og Unge i Sorg på Fyn. Formålet er at påvirke andre mennesker til at mindske deres berøringsangst over for de efterladte og bl.a. turde spørge, hvordan de har det. Men også at hjælpe dem, der er i sorg, til at få det bedre.

I filmen siger en pige, der har mistet en forælder: "Jeg er irriteret over, at folk ikke bare kan komme og spørge mig, hvordan jeg har det" - og en klassekammerat til en anden pige, der har mistet siger: "Jeg var bange for, hvad jeg skulle spørge hende om for ikke at gøre hende ked af det".

Filmen skal skabe opmærksomhed
Om filmen siger Sarah, der selv har mistet: "Vi er fire piger, der har lavet denne video for at mindske berøringsangst. Vi valgte at tage dette emne op, da vi synes, at der bliver snakket alt for lidt om det i forhold til hvor mange det rammer. Det er i hvert fald flere end man tror. Vi ønsker at komme frem med vores budskab igennem denne video og få folk til at håndtere berøringsangsten og sorgen bedre."

Foreningen Børn og Unge i Sorg på Fyn tilbyder samtaleforløb for børn og unge, som har mistet et nærtstående familiemedlem. Med i foreningens bestyrelse er bl.a. sognepræst Lene Bischoff-Mikkelsen, der også er med i Sorggrupper i folkekirkens netværksgruppe.

Se filmen 'Mindsk berøringsangst'

Læs mere om Foreningen Børn og Unge i Sorg på Fyn

Foto: Fra YouTube-filmen 'Mindsk berøringsangst'

Fakta

• Hvert år mister ca. 2.000 børn under 18 år en mor eller en far. Det svarer til, at ca. 5 børn hver eneste dag mister en forælder.
  • Der er i dag omkring 15.000 børn mellem 0-18 år, der har mistet en eller begge forældre.
  • Hvert år dør cirka 350 børn under 18 år. Så mange børn oplever også at miste en bror, en søster, en fætter, en kusine, en god ven eller veninde.